Πατρόζος Κωνσταντίνος - Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Αμπελόκηποι

ΚΟΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΦΑΡΜΑΚΑ

Ο κολικός του νεφρού είναι από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Η πιθανότητα ένας άνθρωπος, στις βιομηχανικές χώρες, στη διάρκεια της ζωής του να υποφέρει από κολικό του νεφρού είναι μέχρι 10%. Εάν κάποιος είχε κολικό νεφρού, ο κίνδυνος υποτροπής (επανάληψης του κολικού) είναι 10% το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Γιατί προκαλείται ο κολικός πόνος;

Προκαλείται λόγω απόφραξης των ουροφόρων οδών και τη συνακόλουθη διάταση του νεφρού. Η νεφρική κάψα είναι νευρωμένη με πληθώρα αισθητηρίων νευρικών απολήξεων. Η απότομη διάταση του νεφρού προκαλεί τον κολικό πόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κολικού του νεφρού;

Ο πόνος γίνεται αρχικά αισθητός στην περιοχή του νεφρού και η έναρξή του είναι κατά κανόνα απότομη, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Άλλες φορές εμφανίζεται αίσθημα βάρους ή σφίξιμο στην νεφρική χώρα με αυξανόμενη ένταση και πρόκληση δυσφορίας στον ασθενή. Στη συνέχεια ο πόνος επεκτείνεται προς την κοιλιακή χώρα, τη βουβωνική χώρα και τα γεννητικά όργανα. Συνοδά συμπτώματα δύναται να είναι ναυτία ή έμετος, εφίδρωση, μετεωρισμός (πρήξιμο της κοιλιάς). Δύναται επίσης να εμφανιστεί παροδικά αίμα στα ούρα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση (θεραπεία) του κολικού άλγους; Ποια φάρμακα δύνανται να βοηθήσουν (προϋπόθεση να μην υπάρχει αλλεργία ή άλλη αντένδειξη);

Σε οξύ επεισόδιο κολικού, προκειμένου να μην πιέζεται το αποχετευτικό σύστημα του νεφρού, η λήψη υγρών πρέπει να αποφεύγεται. Στο μεδοδιάστημα που ο πόνος είναι απών, πρέπει να υπάρχει άφθονη ενυδάτωση, ώστε να αποβληθεί ο λίθος (εάν είναι δυνατή η αποβολή του λίθου).

Η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά (π. χ. Depon 1 gr (μέχρι 4x 24ωρο) σε συνδυασμό με π. χ. Voltaren 50mg υπόθετο (μέχρι 2x 24ωρο) (προϋπόθεση να μην υπάρχει αλλεργία ή άλλη αντένδειξη στη λήψη των εν λόγω φαρμάκων). Η παραπάνω θεραπεία δύναται να πραγματοποιηθεί και σε ενέσιμη μορφή. Αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αναλγησία, επιβάλλεται η μεταφορά και ενδεχομένως εισαγωγή σε νοσοκομείο. Άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο επιβάλλεται και όταν ο κολικός πόνος συνοδεύεται από εμπύρετο κατάσταση.

Τι πρέπει να γίνει μετά από επεισόδιο κολικού του νεφρού;

Μετά από επεισόδιο κολικού, επιβάλλεται ακτινολογικός έλεγχος (ακτινογραφία ΝΟΚ ή αξονική οπισθοπεριταναϊκού χώρου) καθώς και υπέρηχος (νεφρών, ουροδόχου κύστεως προ και μετά ούρηση), ακόμα και αν απουσιάζει ο πόνος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πέτρα δύναται να «σκαλώσει» στον ουρητήρα, προκαλώντας υδρονέφρωση. Η κατάσταση αυτή, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργίας ή ακόμα και σε καταστροφή του νεφρού. Οφείλει επίσης να πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος αίματος και ούρων.